Gebeurtenissen

Herdenking 10 mei.

Op 10 mei 2024 werd de inval van de Duitsers in 1940, het verzet van de gemobiliseerde Nederlandse militairen en de gesneuvelde soldaten Drenth uit Musselkanaal en Veenstra uit de Wilp herdacht.


Secretaris Herman Blaauwgeers legt namens de historische vereniging bloemen bij het monument kruising Nieuwe Dijk – Krimweg.

Leerlingen van school de Nieuwe Veste leggen bloemen.


Trompettist Benjamins blies de Taptoe melodie

Het kruis dat de gemobiliseerde veteranen gebruikten voor hun herdenkingen in het verleden, werd door Trijntje Kruk-Sloots namens de historische vereniging overgedragen aan directeur Evelien Wieling van het Stedelijk Museum Coevorden.

Première Battle of the Bridges documentaire

In het hof theater aan de Markt / Kasteel vond de 26 april jl.. de première
plaats van de strijd om de bruggen van Coevorden en met name de brug van Goselink. Remko Meijer was de regisseur en de genodigden, inclusief burgemeester Renze Bergsma, waren onder de indruk van de verbeelding van wat er toen is gebeurd Een heldhaftig verzet van onze Nederlandse militairen in die tijd. Wat zouden Sipke Beetstra, Martinus Vugteveen en hun dienstkameraden trots zijn geweest!

Overhandiging boeken van schrijver Huib D. Minderhoud.

Dinsdag 23 april kregen Herman Blaauwgeers en Trijntje Kruk-Sloots de ontbrekende boeken van Huib Minderhoud voor de Historische Vereniging. Het gebeurde in het Huus van de Taol in Beilen. Niet alleen de boeken van Huib, maar ook andere boeken uit het archief van www.huibminderhoud.nl en twee prachtige aquarellen van oud-Coevordenaar Jouke Nijman gingen naar Coevorden. Een van de wensen van Bé van der Weide, die de boeken uit de erfenis kreeg, was dat ook de familiebijbel een plek kreeg bij de historische vereniging.

Daarnaast droeg hij ook zijn eigen zevendelige boekenreeks “Coevorden tijdens WWII” over. Daarmee is de serie in het “Arsenaal” compleet en kunnen andere onderzoekers er verder mee aan de slag, aldus van der Weide. Een uniek geschenk van Peter Croezen aan Bé, een persoonlijk gesigneerd boek door Peter rondom de straatnaamborden van de bevrijders dat ook naar de historische vereniging gaat, roept gelijk emoties op. De straatnaamborden van de gesneuvelde bevrijders Brampton en Cliff zijn tijdens de verbouwing, herinrichting verloren gegaan. Van der Weide hoopt dat iemand of een organisatie dit oppakt en probeert de straat naamborden alsnog te bevestigen aan de muren van het Voorde terrein.

Woensdag 10 april 2024 hadden we onze jaarvergadering in het Rabenhaupt gebouw in de Rabenhauptstraat. Direct na de jaarvergadering gaf Peter Geerdink een mooie presentatie van de bouwstijlen in Coevorden. Het was een geslaagde avond volgens de geïnteresseerden.